TERENSKA NASTAVA: OD PREVLAKE DO DUNAVA – VUKOVAR 2018. (u sklopu projekta EPAS – škola ambasador Europskog parlamenta)

Od petka, 9. do ponedjeljka, 12. studenoga skupina učenika naše škole, sudionika projekta “Škola ambasador Europskog parlamenta”, predvođeni mentoricom profesoricom geografije i francuskog jezika Marijom Zadil, posjetili su Vukovar grad – heroj, najveći simbol hrvatskoga otpora velikosrpskoj agresiji, i teške ali pobjedničke borbe našeg naroda za slobodu i neovisnost.

Veze najistočnijeg simbola obrane – Vukovara i najjužnijeg Dubrovnika duboke su i isprepletene. Žrtva i doprinos oba grada heroja svjetski su poznati simboli borbe za oslobođenje i samostalnost naše Domovine.

Pozitivne vrijednosti oslobodilačkog Domovinskog rata te junačka obrana naših gradova, postaju dio europskog civilizacijskog naslijeđa u borbi za demokraciju, slobodu i prosperitet svih ljudi, kojeg danas ne bi mogli baštiniti bez enormnih žrtvava branitelja i građana oba grada. Upravo zbog toga naša gimnazija svake godine na prigodan način obilježava oba važna datuma iz nedavne hrvatske povijesti – 18. studenoga – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i 6. prosinca – Dan dubrovačkih branitelja.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja dana Vukovara, radosni smo da smo kao škola bili ugošćeni od kolega gimnazijalaca iz prijateljskog Vukovara i da smo se na licu mjesta mogli suočiti s bolnom i ponosnom poviješću, kao i sa sadašnjim trenutkom grada- heroja.

10. studenog u subotu smo tako imali razgledavanje grada uz stručno vodstvo. Posjetili smo kultna mjesta obrane i stradanja – bolnicu i Ovčaru. Imali smo i slobodno vrijeme za susrete i druženje s domaćinima. U nedjelju smo imali terensku nastavu kroz Srijem s posjetom fantastičnom muzeju Vučedolske kulture. Također su bila osigurana stručna vodstva, a nakon toga smo posjetili najistočniji hrvatski grad Ilok, gdje smo imali organiziran ručak , nakon što smo obišli nadaleko poznate iločke vinske podrume. U popodnenvim satima posjetili smo tipično slavonsko seosko gospodarstvo.

Ponedjeljak, 12. studenog ujutro ostao je rezerviran za posjet prijateljskoj vukovarskoj gimnaziji te zajedničkom nastavnom satu vezanom za projekt EPAS – Škola amabasador europskog parlamenta, u kojem sudjeluju obje gimnazije.

Učenici – sudionici ove nezaboravne terenske nastave, prezentirat će u svojim razredima na satovima razrednog odjela, geografije i povijesti, sve što su vidjeli i naučili.

S velikom radošću očekujemo prijatelje iz Vukovara da nam dođu u uzvratni posjet!

Comments are closed.