NESICRPNE INSPIRACIJE: SVETI VLAHO I SHAKESPEARE

U ponedjeljak, 7. studenoga učenici drugoga i trećega razreda DPG-a imat će još jedan vanučionični nastavni dan. Naime, toga dana u našem Gradu, u kazalištu Marina Držića gostuje Teatar Exit iz Zagreba  s izvanrednom uspješnicom: SHAKEspeare na exIT.

U početku je postojala stanovita želja da se, poput ranije poznatih kazališnih primjera, obuhvate svi Shakespeareovi dramski tekstovi kroz određeni broj scenskih krokija. Taj revijalni nazivnik se malo-pomalo transformirao u potrebu da se u Shakespeareu zaustavljamo upravo na mjestima koja lakše isklizavaju iz povijesnih odrednica i uklizavaju u kontekst svakodnevice triju glavnih junaka predstave: Živka, Marka i Jerka.Shakespeare je napisao 37 komada. Od čega 10 povijesnih drama.Od čega 18 komedija. Osmislio je i napisao 1.222 lika.Svaki od 37 komada postavljen pojedinačno na scenu traje, zavisno od kraćenja, između 3 i 5 sati. Dakle, 37 x 4 sata (prosječno) iznosi 148 sati.A kako je sve to moguće odigrati u manje od 2 sata?!Upoznat ćemo Romea i Juliju, Hamleta, Ofeliju, Macbetha i njegovu krvavu Lady, Antonija i Kleopatru, Mletačkog trgovca, Tita Andronika, Kralja Leara, Richarda III., Henrika VIII. i mnoge druge, kakve ih još nikada niste vidjeli.

Istoga dana naše će učenike don Toma Lučić, rektor zborne crkve Parca našega Grada – svetoga Vlaha, u čijoj godini se još nalazimo upoznati s ovim velikim dubrovačkim povijesnim, kulturnim i religijskim likom koji je jedan od najvažnijih dubrovačkih brandova kroz povijest i sadašnjost. Radujemo se ovom posebnom nastavnom danu.

Učenike će na nastavi u Gradu pratiti profesorice hrvatskoga i engleskoga jezika.

Comments are closed.