ZNAČAJNE NOVOSTI U DUBROVAČKOJ PRIVATNOJ GIMNAZIJI

Dubrovačka privatna gimnazija priprema značajne novosti i za narednu školsku godinu. Ona naime, nastavlja unositi zanimljive i kvalitetne promjene u gimnazijski nastavni plan i program što uz individualni pristup podrazumijeva aktivnosti koje se po prvi put pojavljuju u našem Gradu i šire.  Kao što je već poznato prva je to škola, koja je eksperimentalno uvela u nastavni proces iPad u interaktivnom odnosu 1 na 1, kao dodanu vrijednost osuvremenjene nastave. Iduću školsku godinu, iz eksperimentalne faze, tijekom koje su uočavani i eliminirani pojedini zahtjevniji i problematičniji segmenti upotrebe ovog nastavnog pomagala, prelazi se u sljedeću fazu korištenja iPad-a u nastavi, s poboljšanom mrežom, e-imenikom, izvornom hrvatskom edukativnom aplikacijom „Tesla“ i mogućnošću blokiranja izlaska s radnih stranica tijekom nastavnog sata, što će omogućiti čak i provjere znanja putem web-a na samoj nastavi, a učenicima koji zbog bilo kojeg razloga ne mogu nazočiti satovima u školi praćenje nastave on line s bilo kojeg mjesta.

Druga velika novost je još jedan segment s kojim se upravo Privatna gimnazija pojavljuje prvi put u našem Gradu i županiji. Od školske godine 2014./15. naime započinje proces uvođenja dvojezičnosti u nastavu. Prvi predmet koji će tako (po vlastitom izboru) slušati naši učenici na hrvatskom i na engleskom jeziku bit će povijest. Svjetska povijest će biti predavana i provjeravana na engleskom jeziku, a nacionalna na hrvatskom. Ne treba posebno naglašavati koliko je otvaranje procesa uvođenja hrvatsko – engleske dvojezičnosti u nastavni proces u jednoj dubrovačkoj gimnaziji važan korak. Danas naime, kada su hrvatskim srednjoškolcima pod ravnopravnim uvjetima širom otvorena vrata upisa na mnoga sveučilišta diljem Europe i kada studiranje u inozemstvu nije skuplje nego na hrvatskim sveučilištima mladi ljudi traže način da imaju otvorene mogućnosti i budućeg školovanja i budućeg zapošljavanja bilo gdje u svijetu. Dubrovačka privatna gimnazija omogućava školovanje u svom Gradu i na engleskom jeziku, a to za budućnost naših učenika znači – imati veliku prednost.

Uz ovo ide još jedna ne manje važna novost. To je činjenica da je DPG suosnivač udruge privatnih srednjih škola pod nazivom „Adriatic International School“ koja zajedno aplicira za projekte dvojezičnosti s još nekoliko europskih gimnazija, a svojim učenicima kao i svim uzrastima zainteresiranih sugrađana nudi i mogućnosti provođenja jezičnih tečajeva i međunarodno priznatih ispita iz engleskog jezika – kao ovlašteni ispitni centar sveučilišta Cambridge u Dubrovniku. Cambridge ESOL ispiti su u svijetu priznati kao najbolje i opće prihvaćene potvrde o poznavanju engleskog jezika na svim jezičnim razinama te ih je neophodno imati ukoliko se želi nastaviti školovati ili raditi bilo gdje u inozemstvu. Naravno da će redoviti učenici Dubrovačke privatne gimnazije imati posebne pogodnosti u vezi polaganja ovih ispita.

Uz dosadašnje postignute uspjehe vezane uz sudjelovanja na županijskim i državnim natjecanjima, najbolje pripreme za ispite državne mature u Gradu, izuzetno uspješne i zanimljive terenske nastave, domaće i međunarodne projekte, brigu za dubrovačku baštinu, sudjelovanje u mnogim aktivnostima koje organiziraju razne gradske institucije i tijela lokalne samouprave… uz raspored rada koji uvijek biva prilagođen i učenicima športašima, glazbenicima, putnicima… briga za svakog pojedinca pod motom: „Svaki je učenik projekt“ i „Ne mora svatko biti odličan đak, ali svatko može postati odličan čovjek“, čvrsti su temelji koji i u ovako zanemarenom nacionalnom školskom sustavu stvaraju jednu zanimljiviju i drugačiju školu u našem Gradu.

Comments are closed.