Dan Dubrovačkih branitelja 2012

I ove su godine učenici i djelatnici Dubrovačke privatne gimnazije dostojno obilježili Dan dubrovačkih branitelja – 6. prosinca. Na školskom panou slikom i riječju prisjetili smo se teških, ali slavnih dana obrane našega Grada te odali počast svim palim braniteljima. Posebno smo se  sjetili i našeg mladog sugrađanina – fotografa Pava Urbana, koji je svjedočeći istinu položio svoj život upravo na ovaj dan.

Gospar Ante Kačić,  poznati dubrovački odvjetnik i dragovoljac Domovinskog rata našim je učencima održao vrlo poučan i dirljiv sat povijesti – o obrani i braniteljima Dubrovnika.

Istaknuo je da se ovakvi dani obilježavaju ne da bi se ikoga mrzilo ili poticalo na mržnju koja je zlo, već da mladi naraštaji koji sve manje znaju o nedavnim događajima iz naše povijesti mogu biti poučeni o jedinoj istini u vezi s Domovinskim ratom i obrani Grada i to po svjedočenjanu sudionika tih događaja. Jedini razlog i cilj rata bila je okupacija Dubrovnika i cijele južne Hrvatske s krajnjom namjerom da se pripoji „Velikoj Srbiji“. Iz istoga razloga napadani su i razarani Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić, Zadar, Šibenik, a da nije bilo hrabrih premda golorukih dubrovačkih branitelja, Dubrovnik bi zasigurno doživio istu sudbinu koju su nakon herosjke obrane doživjeli Vukovar i Škabrnja.

Branitelji Dubrovnika nisu bili dio nikakve političke igre, dogovora, a kamoli, udruženih zločinačkih pothvata“. Svi su ponudili, a mnogi  i ostavili svoje živote na oltaru Domovine, ne ustupajući pred zantno jačim napadačima.

Učenici Dubrovačke privatne gimnazije već su više puta posjetili Spomen muzej Domovisnkog rata na Srđu te su polagali vijence na gradskom groblju pred središnjim križem podignutim u čast branitelja. Spomen muzej Domovisnkog rata je neizostavnao mjesto na koje vodimo sve naše goste tijekom međunarodne suradnje i razmjena. Nizom raznih aktivnosti tijekom školske godine učenici i djelatnici redovito ističu važnost sjećanja i poštovanja prema događajima i ljudima koji su nam omogućili da danas živimo u mirnom i slobodnom Gradu i Domovini.  Sve su aktivnosti dio školskoga projekta: „Da se nezaboravi- Domovinski obrambeni rat 1991-1995.“ koji je  predviđen školskim kurikulom za tekuću školsku godinu.

 

Comments are closed.