BEZ PREKRŠAJA I PROMETNIH NESREĆA

Dubrovačka privatna gimnazija u suradnji s Policijskom upravom u akciji biranja najljubaznijih vozača našega Grada

BEZ PREKRŠAJA I PROMETNIH NESREĆA
Pavo Đurić, Ivana Špec i Gordana Čagalj najuzorniji su i najljubazniji dubrovački vozači kojima su ovog petka Policija, Grad i Županija uručili prigodne zahvalnice i poklone. Riječ je o projektu ‘Dan ljubaznosti u prometu’ kojega je PU provodila u suradnji s Privatnom gimnazijom Dubrovnik.

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako je cilj ovog projekta bio osvijestiti građane kako bi se pridržavali prometnih pravila kako bismo kao krajnji rezultat imali što manje prometnih nesreća.

Policija s Gradom i Županijom svakodnevno surađuje na poboljšanju uvjeta življenja, prvenstveno prometa. Svakodnevno se na području Dubrovnika susrećemo s gužvama u prometu. Mi želimo u suradnji s njima, ali i građanima preventivno djelovati kako bi promet bio što protočniji, a kako bi posljedice prometnih nesreća bile što manje i kako bi se događale u što manjoj mjeri – rekao je Pavličević dodavši kako se policiju uglavnom doživljava kao represivni aparat.

Međutim mi radimo kao preventivni aparat jer vjerujem i svi ostali, da zapravo osvrnuvši se i na gužve u prometu.

O samom projektu na temelju kojega su dvije vozačice, Ivana i Gordana, te vozač Pavo danas proglašeni najuzoritijim i najljubazniji, rekao je policijski službenik i voditelj projekta Denis Pavela.
Dan ljubaznosti se provodi radi poticanja tolerantnijeg odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanje da vozači poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima. U suradnji s Tomislavom Franušićem, ravnateljem Privatne gimnazije i njegovim učenicima bili smo na više lokacija više dana gdje smo kontrolirali vozače i bilježili sve one ljubazne vozače koji su taj dan propustili pješake. Očekivali smo da se ti isti vozači zaustave ispred pješačkih prijelaza i daju im rukom znak da mogu sigurno proći cestu. U ovakvim gužvama i specifičnim prometnicama osmijeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnoj komunikaciji. Cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo – rekao je Pavela. Naveo je kako se kroz dva dana kontrole došlo do 400 vozača, koji su potom provjereni kroz sustav MUP-a.

-Uvidjeli smo da ovih troje ljudi nema nijedan evidentiran prekršaj po Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa i nisu prouzročili nijednu prometnu nesreću. S ponosom mogu dobiti ovu nagradu koju su zaslužili. Želja nam je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dio naše svakodnevice no to je proces koji traje te ćemo svakako ubuduće nastaviti s ovakvim aktivnostima kako bi promicali odgovorno ponašanje u prometu – rekao je Pavela.

Comments are closed.