Europarlamentarka Šuica dodijelila plakete učenicima Privatne gimnazije Dubrovnik – ‘škole ambasadora Europskog parlamenta’

Privatna gimnazija Dubrovnik ove je godine bila „Škola ambasador Europskog parlamenta“, a njihov rad danas je okrunjen plaketama i nagradama koje je učenicima kao i njihovoj mentorici, profesorici Mariji Zadil, dodijelila hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica. Naime, riječ je o obrazovnom programu koji promovira europske vrijednosti u lokalnoj sredini, a u sklopu kojeg su učenici intenzivnije učili o radu cjelokupne Unije, ali i Parlamenta kojeg su obišli. Glavni cilj programa je povećati svijest o Europskoj parlamentarnoj demokraciji i, posebno, o Europskom parlamentu kao ustanovi u kojoj se glas građana čuje i u kojoj građani mogu aktivno sudjelovati u kreiranju politika EU-a. Program pomaže mladima razumjeti prava koja im kao građanima Europe pripadaju. Mladi se tako upoznaju i s radom i odgovornostima zastupnika u Europskom parlamentu. Učenici su jutros zastupnicu Šuicu ugostili prigodnim programom, uz pjesmu, priredbu i kratke recitacije na nekoliko europskih jezika.

„Sudjelovali smo i u Multikey projektu dvojezičnosti gdje je veliki broj naših učenika proputovao gotovo cijelom Europom te smo se zaista mogli obogatiti novim spoznajama i raširiti svoje vidike o Uniji. Na kraju prošle godine bili smo škola ambasador EU – a uz mnoge aktivnosti smo učili o Uniji i mjestu Hrvatske u njoj. Drago mi je da je naš trud prepoznat i da naši učenici danas dobivaju ove plakete“, istaknuo je ravnatelj Privatne gimnazije Tomislav Franušić.

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica naglasila je da je jako sretna da se baš Dubrovačka privatna gimnazija aktivirala oko znanja vezanog za Europski parlament uz 14 škola u Hrvatskoj koje su u ovom projektu sudjelovale.

„Posebno me danas razveselilo dodijeliti učenicima nagrade i certifikate i njihovoj mladoj profesorici, mentorici Mariji Zadil. Ravnatelj Privatne gimnazije Tomislav Franušić bio je hrabar kada je dao osnovati u ono vrijeme ovu gimnaziju, a danas sam shvatila da stvarno imaju dobre programe, dobro uče, a usput se educiraju i o europskim politikama. Obišli su i Europski parlament, prate rad Unije, mogu izraziti zadovoljstvo što će ipak mladi preuzeti ove poslove kojima se sada ja bavim. Zastupati Hrvatsku u Europskom parlamentu zaista je veliki ponos i obveza, ali s obzirom da je u fokusu budućnost Europe, mi o njoj govorimo, a mladi će u njoj živjeti, zato mi je drago da su u Dubrovniku upravo mladi preuzeli tu palicu“, naglasila je Šuica.

Dodajmo i da je cilj ovog projekta stvoriti dugoročnu vezu između srednjih škola i Ureda za informiranje Europskog parlamenta kako bi na taj način nastavnici i učenici postali ambasadori Europskog parlamenta u svom okruženju.

Comments are closed.